Vegaaninen kaalilaatikko

Muistan kuinka nuorempana olin koukussa Saarioisten valmiiseen kaalilaatikkoon. Se oli ehdottomasti yksi suosikki ruoistani – kevyttä hyvää, joka ei edes maistu valmisruoalta. Jossain kohtaa iski kuitenkin stoppi, kuten aina jos jotain ruokaa syö kyllästymiseen saakka. Tuossa kohtaa vähensin muutenkin valmisruokien syöntiä minimiin ja siirryin valmistamaan ruokaa itse. Menikin pieni tovi etten syönyt ollenkaan kaalilaatikkoa saatikka, että olisin sitä itse valmistanut kunnes sitten tällä viikolla. En oikeastaan edes tiedä mistä idea lähti liikenteeseen mutta miettiessäni jotain kevyttä, raikasta ja kesäistä lounasvaihtoehtoa päädyin kaalilaatikkoon. Luonnollisestikin tein sen myös vegaanisena ja korvasin jauhelihan soijarouheella. Pakko sanoa, että soijarouhe toimii jauhelihan korvikkeena aivan mielettömän hyvin, eikä laatikko kaipaa mitään eläinperäistä!

Kaalilaatikko on helppo valmistaa ja mikä parasta, myös hinnaltaan edullista ruokaa. Tein laatikon sen perinteisemmän valkokaalin sijaan varhaiskaaliin ja se toimi mielestäni loistavasti! Joukkoon lisäsin myös hieman riisiä mikä puolestaan tuo annokseen ruokaisuutta ja laatikolla jaksaa paremmin. Karpalot kaalilaatikon pinnalla ovat ekstraa mutta toimivat mielestäni loistavasti! Jospa siis mietit jotain kesäisen helppoa arki- tai viikonloppuruokaa, niin tässä mielettömän hyvä vaihtoehto.

VEGAANINEN KAALILAATIKKO (GL, M, VE)

  • 2 dl soijarouhetta
  • 600 g varhaiskaalia
  • 1 sipuli
  • 1 dl riisiä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl mustapippuria
  • Muutama loraus japanilaista soijakastiketta
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 2 porkkanaa
  • Laadukasta suolaa
  • Karpaloita
  • 3 dl kookosmaitoa tai kaurakermaa

PUOLUKKASURVOS

  • 200 g pakastepuolukoita
  • Muutama teelusikallinen hunajaa

Kaadetaan soijarouhe kulhoon ja lisätään päälle vesi jotta rouhe turpoaa. Vettä kannattaa laittaa useampi desilitra niin, että rouhe peittyy. Keitetään riisi – itsehän käytin siis ihan jasmiiniriisiä mutta oikeastaan mikä tahansa riisi tähän sopii. Siivutetaan varhaiskaali, porkkanat ja sipuli, jotka kaadetaan pannulle tai suureen kattilaan jossa ne ruskistetaan. Lisätään mukaan vielä loraus oliiviöljyä ja mausteita oman maun mukaan.

Kun kaalit ja sipulit ovat väriltään ruskehtavia, kaadetaan ne erilliseen kulhoon ja laitetaan turvonnut soijarouhe pannulle. Ruskistetaan rouhetta ja lisätään joukkoon mausteita sekä soijakastiketta. Itse lorautin soijaa aika reippaallakin kädellä, sitä pidän soijan mausta. Kun soijarouhe on kypsää ja ruskistunutta, kaadetaan se valmiin riisin lisäksi kaaliseoksen joukkoon. Sekoitetaan huolella ja lisätään joukkoon oliiviöljy sekä kookosmaito/kaurakerma. Itse käytin kookosmaitoa koska unohdin ostaa kaurakermaa mutta se toimi loistavasti! Kaadetaan seos voideltuun uunivuokaan ja ripotellaan päälle reilulla kädellä kuivattuja karpaloita. Karpalot antavat mielestäni ihanan kirpeää vastapainoa laatikolle, joten suosittelen niitä ehdottomasti käyttämään! Paistetaan laatikkoa uunin keskitasossa 200 asteessa suunnilleen 50 minuutin ajan, uunista riippuen. Lopuksi valmistetaan puolukkasurvos blendaamalla puoliksi sulaneet puolukat ja lisäämällä joukkoon hunajaa oman maun mukaan. Parasta kaalilaatikko on tuoreena heti uunista tulon jälkeen mutta samaa ruokaa pystyy kyllä syömään helposti parina seuraavanakin päivänä ellei kyllästyminen iske.

Toivottavasti tämä kesäisen kevyt resepti miellyttää ja lähtee sinunkin keittiössä kokeiluun!

Nyt toivottelen oikein ihanaa ja aurinkoista perjantaita sekä näillä näppäimillä alkavaa viikonloppua!

Vegaaninen parsakaalipasta

Olen useaan otteeseen täälläkin todennut sen, että pidän pastasta. Etenkin avokado- ja mausteinen tomaattipasta ovat sellaisia, joita tulee usein valmistettua. Pastat ovat niin helppoja ja nopeita tehdä sekä kaiken lisäksi vielä täyttäviäkin. Pasta on mielestäni myös loistavaa kestävyysurheilijan ravintoa, sillä annoksen voimin jaksat helposti juosta hieman pidemmänkin lenkin. Lauantaina ennen juoksulenkkiä valmistinkin kattilallisen vegaanista herkkupastaa ja tällä kertaa tein sen luomu parsakaaliin. Parsakaalipasta on yksi suosikeistani vaikka sitä valitettavan harvoin on viime aikoina tullutkin valmistettua.

Parsakaalipasta

Parsakaalipasta ei ehkä ole se trendikkäin ensimmäisenä mieleen tuleva pasta, jota valmistaa kun nälkä iskee mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen se on! Näin kesän tullen ainakin itse innostun yhä enenevissä määrin tuoreista raaka-aineista ja nyt kun löysin lähikaupasta vielä luomu parsakaaliakin, en voinut olla sitä ostamatta. Tähän pastaan et tarvitse läjäpäin raaka-aineita vaan hyvin lyhyellä kauppalistalla selviää. Pasta onkin kokonaisuutena hyvin yksinkertainen mutta sanoisin että sitäkin maukkaampi. Parsa raaka-aineena varmasti jakaa mielipiteitä mutta hyvin maustettuna siitäkin voi löytää aivan uusia ulottuvuuksia!

Ilman sen pidempiä jorinoita kuitenkin itse reseptiin jota toivon, että kokeilette ja ihastutte!

HERKULLINEN PARSAKAALIPASTA (GL, M)

  • 200 g tuoretta luomu parsakaalia
  • 1 luomu sitruuna
  • 1/2 cm chiliä
  • 1/2 sipuli 
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl hamppuöljyä (myös oliiviöljy käy)
  • Gluteenitonta pastaa
  • Tuoretta basilikaa
  • 1 dl kaurakermaa
  • 2 rkl soijakastiketta
  • Mustapippuria
  • Paprikamaustetta
  • Laadukasta suolaa

Keitetään gluteeniton pasta kattilassa. Otetaan parsakaalista kukkaosiot irti veitsellä mutta ei kuitenkaan rikota niitä kokonaan. Itse laitoin suunnilleen 150 g parsaa ihan kukkineen kokonaisena pannulle ruskistumaan ja n. 50 g sitten silppusin veitsellä. Voit toki silputa parsan kukat kokonaan mutta itse halusin ison osan pastan joukkoon kokonaisena. Ruskistetaan parsoja miedolla lämmöllä ja silputaan joukkoon 1/2 sipuli, valkosipuli sekä pala chiliä. Maustetaan oman maun mukaan mutta itse laitoin tosiaan joukkoon hieman suolaa, soijakastiketta, paprikamaustetta sekä mustapippuria. Ja huom, parsat voi myös keittää näin halutessaan!

Tässä kohtaa pasta alkaa olemaan jo kypsää, joten valutetaan vedet pois kattilasta ja kaadetaan pasta muovikulhoon. Lisätään joukkoon hamppuöljy sekä sitruunanmehut. Silputaan tuore basilika ja lisätään se yhdessä parsaseoksen kanssa pastan joukkoon. Sekoitetaan huolella ja kaadetaan joukkoon kaurakerma. Tässä kohtaa kaadetaan pasta muovikulhosta takaisin kattilaan ja lämmitellään miedolla lämmöllä jotta kaurakermakin lämpenee. Kauaa tuossa ei kuitenkaan nokka tuhise, jonka jälkeen maistetaan ja tarvittaessa lisätään vielä sitruunanmehua, mustapippuria ja/tai soijakastiketta. Nautiskellaan tuoreiden basilikan lehtien kera!

ParsakaalipastaParsakaalipastaParsakaalipasta

Tulipas nälkä tätä kirjoittaessa! Eipä siis auta kuin laittaa resepti uudelleen täytäntöön heti tänään treenien jälkeen. Latasin eilen salikortinkin tauon jälkeen kuukaudeksi eteenpäin, joten nyt on taas hieman uutta intoa treenailla lihaskuntoakin.

Jos muutkin pastareseptit kiinnostavat, niin ainakin tuon tomaattipastan reseptin voisin jossain kohtaa täällä jakaa? Sitä on nimittäin tullut valmistettua nyt useampaan otteeseen ihan jo hyvän maun ja helppouden vuoksi.

Iloa tiistaihin!