Näin selviät syksystä – 8 vinkkiä arkeen!

Syksy on monelle vaikeaa aikaa. Oikeastaan enemmän olen kuullutkin voivottelua säästä ja pimeydestä kuin positiivista puhetta syyspukeutumisesta tai romanttisista syysilloista. Itselleni syksy on aina ollut mieluisa vuodenaika. En tiedä johtuuko se siitä, että syksyn tullen sellainen ”stressi” siitä, että tulisi olla jatkuvasti menossa ettei hukkaa päivääkään, väistyy ja voi luvan kanssa kieltäytyä jatkuvista menoista? Oli niin tai näin, minä pidän syksystä. Etenkin juuri nyt kun ei ole vielä järjettömän kylmä mutta ei enää tukalan kuumakaan, on aika ihanaa hengitellä. Syksy tuo usein tullessaan myös kaikkea uutta ja ihanaa, joka on muuten toteutunut myös kohdallani.

Koska pidän syksystä, haluan jakaa kanssanne vinkit parempaan syksyyn ja siihen, miten tästä vuodenajasta on mahdollisuus selvitä ehjin nahoin. Inhoat sitten syksyä tai et, kiinnitä etenkin seuraaviin asioihin huomiota niin olen varma, että elämänlaatusi tulee paranemaan!

Keskitä energia hyviin asioihin

Sen sijaan että keskittyy vesisateisiin, tuuliseen säähän tai negatiivisessa mielessä iltojen pimeyteen, kannattaa syksyllä pyrkiä ajattelemaan hyviä asioita. Mieti mitkä asiat ovat elämässäsi juuri nyt hyvin ja keskitä energiasi niiden fiilistelyyn. Ilmasto on kuitenkin loppupeleissä asia, jolle emme voi yhtään mitään. Syksy on myös loistavaa aikaa aloittaa uusi harrastus tai toteuttaa pitkään mielessä muhinut haave. Jos joskus, niin syksyllä kannattaa pyrkiä löytämään kaikesta negatiivisesta jotain hyvää. Esimerkiksi pimeät illat – ajattele ne romantiikan kannalta tai että sinulla on vihdoin lupa ottaa rennosti kotona ilman, että tulisi mennä viipottaa kaupungilla. Syksy on palauttelevaa aikaa kiireisen kesän jälkeen ja sellainen pysähtyminen on tässä kohtaa usein paikoillaan.

Panosta itsetutkiskeluun

Syksy on vuodenaika, jolloin kannattaa miettiä missä vaiheessa oma elämä on ja mitä siltä haluaa. Kesän huolettomuuden jälkeen on jälleen aika ottaa enemmän vastuuta omasta onnellisuudesta ja siksi kehotan itsetutkiskeluun. Vaikka sinulla olisikin perhettä, ei ole itsekästä keskittyä välillä itseensä ja omaan elämäänsä. Mielestäni syksyllä on hyvä punnita elämänsä plussat ja miinukset sekä funtsia, mitä asioita voisi muuttaa ja mitkä asiat ovat hyvin tällaisenaan. Kannattaa ehkä myös miettiä onko elämässä jotain sellaista käsiteltävää, jota olet lykännyt ja lykännyt? Syksy on loistavaa aikaa itsetutkiskelulle ja asioiden prosessoimiselle.

Matkustele

Jos et saa töistä syyslomaa, suosittelen tekemään pidennetyn viikonloppureissun vaikka jonnekin Euroopan kaupunkiin. Lyhytkin loma piristää mieltä, eikä aina tarvitse olla viikkokausia poissa. Jos nyt matkustaa vaikka Berliiniin tai Prahaan, saa todennäköisimmin nauttia vielä aika kivoista ilmoista verrattuna näihin meidän leveyksiin. Tietenkin matkustaa voi myös Suomen sisällä, eli viikonloppuvisiitti vaikka ystävän luokse naapurikaupunkiin saattaa piristää kummasti!

Suunnittele tulevaa

Hyvin monia meistä motivoi suunnitelmallisuus. Se, että tulevaisuudessa on tulossa kaikkea kivaa illanistujaisista lomamatkoihin motivoi arjessa. Myönnän itsekin lukeutuvani heihin, jotka nauttivat siitä että edessä häämöttää kivoja juttuja. Vaikka en suunnittelekaan jokaista viikonloppua eteenpäin, kyllä minäkin teen suunnitelmia ja mietin tulevia reissuja sekä suunnittelen ystävien kesken illanistujaisia. Eikä mukavien asioiden siis missään nimessä tule liittyä pelkästään vapaa-aikaan, vaan ne voivat yhtä lailla liittyä arkeen ja työhönkin. Itse asiassa nimenomaan työnteon saralla uudet jutut motivoivat ja niiden suunnitteleminen kannustaa ainakin itseäni valitsemallani tiellä!

Kuuntele kehoasi ja nuku riittävästi

Pimeys väsyttää ja siitä johtuukin, miksi niin moni on väsyneempi pimeään aikaan kuin vaikka kesällä. Tässä kohtaa vuotta onkin kuunneltava omaa kehoa ja otettava huomioon, että kroppa kaipaa nyt lepoa enemmän kuin kesäaikaan. Siispä suosittelenkin kunnon yöunia ja vaikka rytmin kanssa saattaa olla kesän jälkeen ongelmia (kuten allekirjoittaneella muuten myös…), niin kyllä se siitä taas tasaantuu. Myös treenien suhteen kannattaa kuunnella kehoaan ja huomioida, että antaa kropalle riittävästi aikaa palautua. Toisilla ihan jo pimeyskin hidastaa kehon toimintaa ja palautuminenkin saattaa hidastua.

Vaali hyvinvointiasi

Edelliseen hieman jatkoa – syö hyvin, liiku säännöllisesti ja panosta mielen hyvinvointiin. Itselleni kaksi ensimmäistä ovat suorastaan itsestäänselvyyksiä mutta viimeisin kohta on seikka, jonka olen vasta terapian myötä todella oppinut. Mielen hyvinvointi on se, joka saattaa järkkyä myös vuodenaikojen mukana, sillä pimeys lisää useammilla masentavia ajatuksia ja saa monet vastoinkäymiset tuntumaan rankemmilta. Siksi onkin tärkeää panostaa erityisesti hyvään mielenlaatuun ja siihen, että kuuntelee omia ajatuksia ja tunteita. Ravinnon puolella kannattaa muistaa se tasapaino, eli vaikka pimeys lisää monilla sokerinhimoja, kannattaa muistaa että sokeri myös väsyttää ja lamauttaa lisää. Terveellinen ruokavalio sen sijaan pitää mielenkin virkeänä ja useimmiten yhdistettynä treenaamiseen, auttaa pitämään kokonaisvaltaisesti hyvinvointimme kunnossa! Siispä panostakaa omaan hyvinvointiinne – niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin!

Vietä aikaa ystävien kanssa

Vaikka usein kliseisesti peiton alle Netflixin ääreen käpertyminen saattaa houkutella sateisena syysiltana, suosittelen panostamaan myös ihmissuhteisiin syksyn tullen – tietenkin omien voimien mukaan. Ystävistä saa valtavasti positiivista energiaa ja heidän seura piristää! Usein se ankeakin tunnelma korjaantuu toisen näkemisellä, jolloin hän saa kenties käännettyä ajatuksemme positiivisemmiksi ja mielialakin kohenee. Pidän syksyn tullen erittäin tärkeänä sitä, että sosiaaliset suhteet pysyvät elossa! Tietenkin omaa aikaakin on lupa ottaa silloin kun sille tuntuu mutta noin yleisesti kannattaa vaalia myös hyviä ihmissuhteita.

Lue kirjoja ja katsele elokuvia

Niinä kertoina kun päätät viettää arki illan tai viikonlopun kotosalla, lue kirjoja jotka ovat koko kesän odottaneet vuoroaan tai katsele uusia elokuvia sekä sarjoja. Syksyllä tällainen tekeminen ei tunnu ajan hukalta, sillä enää ei voida puhua ihanista kesäilloista, jotka sitä ikään kuin menettäisi jäämällä kotiin. Nyt voikin oikein luvan kanssa panostaa kirjallisuuteen tai rentoutua television äärellä. Itse kaipailisin muuten uusia sarjasuosituksia Netflixin puolelle! Oikeastaan kaikki ne perinteiset Luciferista Breaking Badiin on katsottu mutta jos teillä on vinkata jotain aidosti uutta, niin kuulisin oikein mielelläni!

 

Toivottavasti vinkeistä on hyötyä ja te joille syksy on vaikeaa aikaa, saatte postauksesta lisämotivaatiota syksyn selättämiseen. Itse uskon siihen, että hyvin moni asia elämässä on asennekysymys, eli se miten suhtaudumme vaikka vuodenaikoihin ja niiden tuomiin vastustuksiin, vaikuttaa paljon yleiseen mielialaan. Hyvin moni asia on päätäntävallassamme ja jos vaan hieman ohjailemme mieltämme, saatamme saada huomattavasti enemmän hyvää irti elämästä!

Nyt lähden treenailemaan ja toivottelen kaikille oikein rentouttavaa sunnuntaita!

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Miten löytää oma tyyli?

*Sisältää mainoslinkkejä

Aikanaan vaatekaupassa työskennellessäni pistin merkille, miten moni on hukassa tyylinsä kanssa. Useampi saattoi tulla liikkeeseen etsimään jotain kivaa tietämättä kuitenkaan yhtään, mitä on hakemassa. Lukuisia kertoja päältäni on haluttu ostaa vaatteet mutta sovituskopissa on sitten todettu, ettei kokonaisuus sovi itselle. On paljon ihmisiä, joilla ei ole omaa selkeää tyyliä tai se ei ole vielä löytynyt. Sitä ikään kuin halutaan ostaa jotain ”massamuotia” osaamatta poimia sieltä niitä itselle toimivia juttuja. On nimittäin faktaa, ettei kaikki sovi kaikille. Esimerkiksi jo hiustenväri vaikuttaa paljon siihen, miten tietyt värit toimivat tai eivät toimi. En haluaisi sanoa että vartalon malli tai muoto rajoittaa pukeutumista millään tavalla mutta onhan se vaan faktaa, että 180 cm pitkälle naiselle sopii usein hieman erilaiset vaatteet kuin alle 160 cm pitkälle. Pukeutumisella voi joko korostaa hyviä puoliaan tai olla korostamatta ja molempia on muuten lupa toteuttaa! Tärkeintä on, että viihtyy vaatteissaan ja kokee ne omikseen.

Itse olen ollut pukeutumisen suhteen aina vaihtelunhaluinen. Etsin jatkuvasti uusia juttuja ja inspiraatiota vaikka en niinkään massamuodista. Saatan kyllä poimia sieltä tiettyjä elementtejä mutta en mitenkään isoissa määrin. Olen vähän sellainen että jos näen katukuvassa tai blogeissa riittävästi jotain tiettyä asiaa, sitä en ainakaan halua hankkia – kuten nyt vaikka tällä hetkellä leopardikuviollista hametta. Toisaalta vaikka olen kokeilunhaluinen, on minunkin tyylissäni ne tietyt elementit. Tällaisia ovat materiaaleista denim ja nahka, kun taas vaatekappaleista hatut (etenkin brixton ja baskerit), korkeavyötäröiset farkut, luonnonmateriaaleista valmistetut neuleet, haalarit, vyöt sekä tennarit ja kiiltonahkaiset maiharit/nilkkurit. Tyylini on tavallaan aika simppeli mutta tykkään, että siinä on mahdollisimman usein jotain mielenkiintoista. Hyvin pitkälti tämäkin menee päivän ja fiiliksen mukaan. Välillä kovempi mustanpuhuva tyyli miellyttää, kun taas toisena päivänä haluan pukeutua hempeään pastellineuleeseen. Värit ovatkin aika uusi juttu pukeutumisessani, sillä ennen olin niin musta. Jos minulta kysytään, mitä vuosikymmentä rakastan pukeutumisessa, vastaan ehdottomasti kasari! Vaikka tällä hetkellä on hauska poimia juttuja myös ysäri ja millenium aikakaudelta, kyllä kasari on ja tulee aina olemaan suosikkini!

Mietin tässä taannoin kuinka tyylini on kehittynyt vuosien saatossa tai miten ylipäänsä olen sen löytänyt? Olen kyllä aina ollut kiinnostunut vaatteista mutta en niinkään siitä massamuodista. Parikymppisenä tuunasin kirpputorikuteita omalla ompelukoneella ja kavensin farkkujen lahkeita sääriä hiveleviksi pilleiksi. Inspiroiduin Mötley Crüesta ja The Killersista. Kaapit pursusivat kirpputorilöytöjä enkä oikeastaan yhtään harkinnut mitä ostin. Nykyään olen huomattavasti harkitsevaisempi kuluttaja mutta edelleen vaihtelunhaluinen. Olen tätä kuitenkin vastuullisemmassa mielessä, eli suurin osa vaatteistani lähtee matkaan second handina ja myyn säännöllisesti pois sellaista, mitä en enää käytä. Käytän paljon myös samoja vaatteita enkä edes blogissa yritä esitellä jokaisessa asukuvassa jotain uutta. Tämänkin postauksen kuvituksen farkkurotsi on löytö Uffista, neule taas paljon käytetty ja vuoden vanha, farkut kestosuosikit pitkän ajan takaa ja vaikka kengät ovat suhteellisen uudet sekä blogin kautta House of Brandonilta* saadut, ovat nekin ajattomat. En oikeastaan ikinä ostopäätöstä tehdessä mieti, että tämä vaate on käytössä ainoastaan tämän kauden, vaan käytän kaikkea niin pitkään kuin hyvältä tuntuu. Kun kyllästyn, myyn eteenpäin. Tiedän, mikä on tyyliäni ja mikä taas ei. Mietin pukeutumista aina myös mukavuus edellä ja rakastan sekoitella maskuliinisuutta feminiinisyyteen.

Tyylini on siis itselleni aika selkeä ja vuosien varrella tällaiseksi muovautunut. Koska olen lukuisia kertoja auttanut entisessä työssäni ihmisiä pukeutumaan ja löytämään itselleen sopivia kokonaisuuksia, ajattelin tänään jakaa vinkkini oman tyylin löytämiseen. Siihen miten oma tyyli on mahdollista löytää ilman mitään maksullisia stailauksia sun muita. Siispä nappaa vinkit talteen tai poimi sieltä ne itsellesi parhaiten kolahtavat!

Mieti millaisissa vaatteissa viihdyt parhaiten

Rakastatko naisellisia vaatteita kuten mekkoja, hameita ja korkokenkiä vai viihdytkö paremmin farkuissa ja tennareissa? Mielestäni pukeutuminen on yksi iso asia jolla me ilmaisemme itseämme, joten kannattaa miettiä millaisissa vaatteissa viihdyt ja millaiset vaatteet saavat olosi tuntumaan kotoisalta? Kun pukeudut vaatteisiin, jollaisista pidät, olet itsevarmempi. Suosittelenkin etsimään niitä omia suosikkeja pukeutumisessa sen sijaan, että kopioisi suoraan jonkun toisen tyylin. Toki elementtejä voi hakea massamuodistakin mutta kirjaimellisesti sitä ei kannata noudattaa. Pukeutuminen voi olla myös fiilispohjaista, eli välillä tekee mieli olla seksikäs kun taas seuraavana päivänä söpö. Pukeutuminen on mieletön tapa leikitellä fiiliksillä ja ilmaista itseään rohkeastikin!

Valitse muutama tyylin kulmakivi

Kuten jo tuolla aikaisemmin mainitsin, on tyylissäni tiettyjä juttuja jotka toistuvat ja joista pidän vuodesta toiseen. Hyvänä vinkkinä siis sellainen, että mieti ensi alkuun vaikka muutama tällainen kulmakivi, joiden pohjalle tyyliä on helpompi rakentaa. Oli ne sitten korkeavyötäröiset farkut tai korvakorut, tärkeintä on että löytää muutaman jutun joista eniten pitää! Kun omasta tyylistä on selvillä edes muutama mieluinen elementti, voi niitä toistaa aina siinä kohtaa, kun etsii uutta päälle pantavaa. Omalta kohdalta voisin mainita esimerkin juhlapukeutumisesta. Eli jos tiedän että on tulossa juhlat ja pitää etsiä jotain päälle pantavaa, lähden aina ensimmäisenä katselemaan haalareita sekä pitkiä mekkoja, koska nuo ovat ne minun juttuni juhlapukeutumisessa. Nämä mieltymykset olen tiedostanut jo vuosia ja niiden varaan on sitten helppo laskea. Parastahan on se että tällaisia kulmakiviä löytyy vaatekaapista edes muutama, jolloin paniikkia ei pääse syntymään sillä siellä on aina pari ”luottovaatetta” tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Korosta hyviä puoliasi

Jos oma tyyli on hukassa, suosittelen miettimään omasta kehosta ne parhaat puolet. Jos sinulla on solakat ja pitkät sääret, panosta hameisiin tai jos vyötärösi on kapea, käytä vartalonmyötäisiä paitoja ja esimerkiksi leveälahkeisia housuja. Itse en noudata oikeastaan missään muotoa tällaista kaavaa mutta voisin kuvitella, että siinä kohtaa jos tyyli on hukassa, on apua kun tietää kehonsa parhaat puolet. Mielestäni ”heikkouksia” ei tarvitse peitellä vaan kaikilla on vapaus pukeutua, miten haluaa. Paljon puhutaan myös siitä kuinka suomalaiset pukeutuvat ”säkkeihin” verrattuna vaikka itänaapuriin mutta itse taas boikotoin sitä ajatusmaailmaa, että pukeutumisessa tulisi noudattaa kirjaimellisesti jotain tiettyjä kaavoja. Hyvien puolien korostaminen lisää usein itsevarmuutta ja siksi niitä kehotan korostamaan. Väreistäkin kannattaa miettiä ne itselleen parhaiten toimivat, vaikkakaan orjallinenhan tässäkään asiassa ei tarvitse olla. Mutta kyllä sanoisin, että jos päällä on itselleen epämieluisan värinen paita, ei olo ole välttämättä yhtä hyvä kuin jos päällä on se oma luottoväri. Tällaisiin pieniin juttuihin kannattaakin kiinnittää huomiota jos omaa tyyliään vielä hakee!

Harkitse ennen ostopäätöstä

On hyvin tyypillistä että tyylinsä kanssa hieman hukassa oleva ostelee sitä ja tätä miettimättä miten vaatteet yhdistää. Voikin olla että kaupassa vaate näytti hyvältä mutta kotona sen yhdistäminen tuntuu täydeltä mahdottomuudelta. Siksipä suosittelen aina miettimään ostopäätöstä kahteen kertaan ja pohtimaan mielessä, mihin vaatteen yhdistäisi ja onko sille ylipäänsä käyttöä. Perus juttuja tulee aina käytettyä mutta erikoisemmat vaatteet vaativat mielestäni enemmän harkinta-aikaa. Tässä kohtaa tietenkin haluan mainita myös ekologisuus näkökulman, eli vaatteita ei todellakaan kannata ostella päättömästi hetken mielijohteesta ainakaan uutena, vaan kyllä ostopäätöstä kannattaa harkita. Aina kannattaa myös säästää kuitit, sillä kotona mallailu saattaa muuttaa mielipiteen ja sinun voikin tehdä mieli palauttaa tuote.

Kengät House of Brandon* / Farkut H&M / Neule H&M / Rotsi UFF

Pidä vaatekaappi minimalistisena

Kehotan luottamaan selkeään ja minimalistiseen vaatekaappiin. Tämä ei tokikaan tarkoita sitä että kaiken tulisi olla tylsää mutta sellainen tietynlainen selkeys on hyvästä. Jos kaappi on täynnä kaikkea mahdollista laidasta laitaan, saattaa tyylin kokoaminen olla hankalaa. Jotkut suosivat kesä- ja talvivaatteiden päivitystä eli toisten varastoon laittamista ja tämä varmasti usein selkeyttää kokonaisuutta. Täpötäyteen kaappiin kun tahtoo unohtua paljon hyvää jota ei edes muista. Siispä älä haali liikaa juttuja vaan panosta vähempään. Kun vaatekokonaisuuksia miettii jo ennen ostohetkeä, tuskin on joka päivä sen kysymyksen äärellä että mitä pukisi päälle tai mikä heijastaisi sitä itselleen ominaista tyyliä.

Toivottavasti vinkeistä on jollekulle hyötyä! Ja hieman aiheeseen liittyen – itsehän rakastan nykyään syys-pukeutumista. Vaikka kesä on kaikkinensa ihanaa aikaa, tykkään tässä kohtaa pukea ylle neuleita ja etenkin hattuja sekä pitkiä takkeja. Minulle syksyn muoti on huomattavasti mielenkiintoisempaa ja jinspiroivampaa kuin kesän muoti.

Oletteko te löytäneet oman tyylin?

 

Kuvat: Iines / edit: minä