Kuulumisia Malediiveilta!

Terveiset täältä Malediivien Lankafinolhulta! Saavuimme tänne perjantaina aamusta, joten takana on jo muutama päivä ihanaan paratiisisaareen tutustumista. Pakko sanoa etten ole koskaan nähnyt mitään näin upeaa ja Gilin Menokin kalpenee tämän saaren rinnalla! Aivan parastahan on, että Malediiveilla aika on Suomen aikaa vain kaksi tuntia edellä, mikä on helpottanut tänne sopeutumista kovastikin. Ei ole tarvinnut potea jetlagia vaikka itse matkustaminen pientä väsymystä ja univelkaa aiheuttikin. Kaikki on kuitenkin paremmin kuin hyvin ja mukavasti olemme ehtineet saarelle kotiutumaan.

Tämä on tosiaan itselleni ensimmäinen kerta Malediiveilla enkä oikeastaan tiennyt erityisemmin mitä odottaa. Upeita kuvia olin toki Googlesta nähnyt ja kehuja kuullut mutta kaikki on kymmenen kertaa kauniimpaa ihan näin omin silmin nähtynä. Mietimme ystäväni kanssa juuri eilen kuinka ärsyttävää on, ettei kuviin oikein meinaa saada sitä samaa taianomaista tunnelmaa joka täällä vallitsee, sillä kuvat ovat vaan kuvia. Valkoista hiekkaa on pilvin pimein ja se hiljaisuus – se on aivan käsittämätöntä. Nyt en kyllä yhtään ihmettele, että Malediivien pienet saaret ja niillä sijaitsevat resortit ovat häämatkalaisen suosiossa, sillä onhan täällä niin paljon omaa tilaa keskittyä vaan toiseen ihmiseen. On rauhallista eikä ketään kiinnosta mitä muut touhuavat. Viimeksi eilen kävelin kirja kädessä rantaviivaa pitkin ja keskityin lukemiseen. Seuraavassa hetkessä jätin kirjan rantaan ja pulahdin kirkkaaseen veteen kellumaan. Veden lämpötila on kuin linnunmaito ja se on tosiaan täysin kirkasta. Meininki täällä on kyllä aivan käsittämätöntä ja nyt ymmärrän kyllä sataprosenttisesti miksi ihmiset tänne matkustavat ja unelmoivat matkustavansa.

Viime päivät ovat tosiaan menneet lähinnä paikkaan tutustuessa ja rentoutuessa. Jotain kuviakin on tullut otettua mutta pääasiassa on menty ilman minkäänlaista ohjelmaa tai aikataulua. Oikeastaan ainoat päiviämme aikatauluttavat asiat ovat puolihoidon aamiainen ja illallinen. Muuten kaikki tekeminen on todella vapaata eikä kelloa tule juurikaan tuijotettua. Saari itsessään on aika pieni mutta resortti laajalle saareen levittäytynyt. Tällä saarella ei siis ole mitään muuta kuin meidän resortti, moskeija sekä työntekijöiden majoitusalue. Muuten tämä on täysin hotellin saari ja vähäinen turistimäärä sinne tänne saarta hajautettua. Täällä ei siis todellakaan ole samanlaista ryysistä kuin joissain Kreikan kohteissa vaan ihmisiä on vähän – tai sille se ainakin tuntuu, sillä ihmiset on hajautettu pitkin saarta. Siispä jos kaipaat hermolomaa tai sitä, että saat vaan olla ja ladata akkuja, on Malediivit aivan loistava kohde siihen.

Itse pelkäsin alkuun hieman tylsistynkö täällä mutta jo tässä muutamassa päivässä on tullut huomattua, että yllättävän nopeasti sitä pääsee rentoon tunnelmaan, jossa esimerkiksi kello unohtuu ja sitä tekee asioita jotka tuntuvat sillä hetkellä hyvältä. Hetkessä eläminen on itselleni Suomessa niin hankalaa koska minulla ei ole työaikoja jonka puitteissa töitä tekisin, vaan oikeastaan niin moni asia liittyy tavalla tai toisella työhöni. Tuo on omalla tavallaan työssäni parasta mutta samalla myös pahinta. Täällä stressi on kyllä aivan minimissään ja koska ne arkiset velvollisuudet puuttuvat, ei haittaa vaikka vähän hommia rentoilun lomassa tekisinkin. Jopa työ tuntuu täällä lomalta, sillä ympäristö on niin erilainen kuin mihin on tottunut.

Siispä hyvää kuuluu tänne Malediiveille! En valita eikä tällä hetkellä ole mitään mistä valittaisin. Ainut pientä tukaluutta aiheuttava seikka on kuumuus, sillä ilmasto on todella kostean nihkeä. Ensimmäisenä iltana saatiin jopa trooppinen sadekuurokin ja ne ovat täällä aika yleisiä. Nyt odotellaan, että aurinko tulisi pilvestä ja suuntaankin aivan näillä näppäimillä rantatuoliin takapihallemme. Meillä on siis huone aivan meren rannassa, jossa meillä on omat rantatuolit varattuna. Maisema herätessä on siis todellakin henkeä salpaava ja  siitä ajattelin ehdottomasti seuraavat päivät nauttia!

Nyt oikein ihanaa sunnuntaita sinne koti Suomeenkin!

 

10 hyvinvointivinkkiä kevääseen!

*Sisältää mainoslinkkejä

Kevät on itselleni jonkinlainen uuden alku – samalla tapaa kuin syksy ja vuodenvaihdekin. Kun luonto herää eloon, sitä herää itsekin aivan uudella tavalla henkiin ja tuntuu, että jatkuvasti on odottavalla fiiliksellä. Kirjoittelin jokunen aika sitten siitä, kuinka pyrin olemaan kunnossa ympäri vuoden enkä tosiaan harrasta mitään kuukaudessa kesäkuntoon projekteja. Vaikka kesä tulee ja olen siitä innoissani, silti pääosin samat hyvinvointirutiinit pätevät elämässäni vuodenajasta toiseen. Toki joitain vuodenajasta riippuvaisia poikkeavuuksia minultakin löytyy, eli talvisin ja kesäisin tulee ehkä syötyä hieman eri tavoin ja myös liikunnassa on jonkinlaista vaihtelua. Kuitenkin sellainen yleinen pyrkimykseni on, että olisin hyvinvoiva vuodenajasta toiseen.

Vaikka näin tosiaan omassa elämässäni, sinun elämässäsi saattaa olla se vaihe, että olet kenties laiminlyönyt hyvinvointiasi talvikauden ajan ja nyt innostunut kuntoilusta sekä terveellisestä ruokavaliosta uudestaan. Mielestäni tärkeää on tiedostaa, että aina on mahdollisuus aloittaa alusta ja vaikka olisit koko talven käpertynyt sinne viltin alle lenkille lähdön sijaan, niin nyt on uusi tilaisuutesi! Haluankin tsempata jokaista hyvinvointiaan laiminlyönyttä aloittamaan alusta, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä. Tänään jakamani vinkit ovatkin sellaisia kevääseen sopivia ja nimenomaan niitä hyvinvointivinkkejä, joita pyrin itsekin vaalimaan – niin henkisiä kuin fyysisiäkin.

Kaiva lenkkarit esiin ja suuntaa ulos liikkumaan!

Kevät on oivallista aikaa aloittaa lenkkeily talvikauden jälkeen, joten suosittelen ehdottomasti tuota ilmaista liikuntamuotoa jokaiselle talven kotona uinuneelle. Ulkona liikkuminen paitsi virkistää, se myös kohottaa mukavasti kuntoa. Jos juokseminen ei ole juttusi, niin pitkät kävelylenkit vaikka äänikirjoja kuunnellen ovat oivallinen tapa hyötyä noista aurinkoisista ulkoilukeleistä. Parasta on myös se, ettei yhtään haittaa lähteä lenkille vasta Salattujen Elämien jälkeen, sillä valoisaa on pitkään! Itse nautin omalla tavalla niin työpäivän keskeyttävistä lenkeistä auringossa, kuin sitten rauhallisista iltalenkeistä auringon laskiessa pienessä hämyssä. Viimeksi eilen tuli juostua 7 km lenkki iltasella ja uni muuten tuli tuon lenkin jälkeen oikein loistavasti!

Syö runsaasti vihreitä

Kevät on ainakin omassa elämässäni sitä aikaa, kun talviset keitot vaihtuvat lehtikaalipohjaisiin salaatteihin. Myös spirulinapussi on kaivettu kaapin perukoilta esiin ja vihersmoothiet ovat tehneet paluun! En tiedä mikä siinä onkin mutta ainakin kohdallani aurinko aikaan saa sen, että alan ikään kuin automaattisesti syömään enemmän vihreitä ja maksimoimaan kehoa puhdistavan ravinnon määrää. Jatkuvasti on vähän sellainen olo, että tekisi mieli puhdistaa keho detoxilla talven kuonista ja valmistautua sillä tavoin kesään. Sokeria on mennyt viime aikoina todella vähän eikä mitään erityisiä mielitekojakaan ole ollut. Kohdallani lisääntyvä valo tekee myös sen, ettei ruokaa ehdi oikein ajatella vaan se on enemmänkin sellainen polttoaine, josta on huolehdittava mutta fokus on nyt vallan muissa asioissa.

Suunnittele kesää ja kesälomaa

Henkisen hyvinvoinnin kannalta kesä on monelle sellainen helpottava vuodenaika, sillä useammissa työpaikoissa on hiljaisempaa koska lomat ja toisaalta myös se oma lomakin häämöttää edessäpäin. Vaikka minun elämässä lomaa on mahdollista pitää silloin kun sitä haluan pitää, olen minäkin sellainen kesän suunnittelija. Kesällä on kiva tehdä extempore juttuja mutta myös reissujen suunnitteleminen on mielestäni hauskaa! Useammalle suunnitelmat luovat sellaisia etappeja, joita odottaa ja joiden voimalla kenties jaksaa sinne kesälomaan saakka. Siispä nyt vaan kalenterit esiin ja lukkoon lyömään niitä hauskoja kesän viikonloppureissuja sekä festareita. Vaikka suunnitelmat muuttuisivat vielä moneen otteeseen, on suunnittelussa silti se oma ilonsa.

Vähennä kahvin juontia

Kevät on oiva hetki vähentää kahvin litkimistä, sillä auringonvalo piristää jo itsessään meitä aivan eri tavoin kuin se talvinen kaamos. Siispä nyt kahvikupilliset puolet vähemmälle ja korvaamaan noita kupposia esimerkiksi vihreällä teellä. Oma suosikkini on tällä hetkellä kurkumiinilatte, joka kohottaa immuniteettia ja ehkäisee tulehduksia. Kevät on usein myös erilaisten pöpöjen ja allergioiden aikaa, joten nyt jos koskaan kannattaa pitää huolta myös vastustuskyvystä! Jos muutama muukin syy sille miksi kahvin juontia kannattaa vähentää, niin mainitsisin ainakin vatsaongelmien minimoimisen sekä paremmat yöunet.

Kuuntele kehosi viestejä

Keväisin on usein monta rautaa tulessa ja yhä useampi tavoittelee sitä kuuluisaa kesäkuntoa. Tässä kohtaa vuotta itsensä kuunteleminen saattaakin jäädä hieman vähemmälle, jonka tiimoilta ei välttämättä oikein kuule missä ne omat rajat menevät. Tyypillistä on vetää itsensä ylikuntoon tai bookata kalenteri niin täyteen, että lopulta vastustuskyky romahtaa ja kevätflunssa iskee. Vaikka aurinko piristää ja tekisi mieli jatkuvasti mennä ja tulla, kannattaa silti muistaa se oman kehon viestien kuunteleminen. Huonoa omaatuntoa ei tarvitse potea vaikka aurinkoisia kevätviikonloppuja lepäisi sisätiloissa jos keho niin vaatii. Kun kesä on edessä, on aivan varmasti vielä aikaa nauttia hetkistä auringossa vaikka nyt ottaisitkin rennommin ja levon kannalta.

Lisää vedenjuontia

Tämä vinkki pätee mihin vuodenaikaan tahansa mutta etenkin keväällä kun valo lisääntyy kannattaa vedenjuontia tehostaa. Vesi vaikuttaa positiivisella tavalla mm. aineenvaihduntaan sekä ihoon, joten etenkin näistä kahdesta syystä kannattaa vettä juoda ainakin muutama litra päivässä. Itse suosin paljon ihania makuvesiä, eli valmistan kotona vesiä joiden joukkoon lisään esimerkiksi kurkkua, sitruunaa ja marjoja. Kun vesi on maustettua menee se helpommin alas ja ylipäänsä tulee juotua enemmän. Aloitan nykyään päiväni aina sitruunavedellä, johon tosiaan puristan puolikkaan sitruunan mehut. Luin joskus jostain tutkimuksesta, että tyhjään vatsaan juotu vesi tehostaa aineenvaihduntaa ainakin 20 %, jonka vuoksi siitä aamulla juodusta vesilasillisesta on tullut itselleni rutiininomainen juttu. Valo on tällä hetkellä aika armoton ihoakin kohtaan, joten ihoasi voit ehdottomasti parantaa juomalla riittvästi vettä!

Rytmitä ruokailusi

Ruokailurytmien säilyttäminen saattaa olla keväisin haastavaa. Kun on paljon menossa, eivät rytmit välttämättä pysy niin hyvin kasassa kuin ne talvella pysyvät. Vaikka itse puollan ehdottomasti rentoa syömistä ja sitä, että kaikenlaiset ruokailuun liittyvät kaavat ovat turhia, niin silti säännöllinen ruokarytmi on tietyllä tapaa hyvinvoinnin pohja. Kun syö säännöllisesti pysyy verensokerikin tasaisena, eikä tule ahmittua kerralla paketillista leipää tai karkkipussia. Se ettei missään kohtaa päästä itseään todella nälkäiseen olotilaan on yksi tae sille, että kaikenlaiset ylilyönnit ruokailujen suhteen pysyvät kurissa. Itse syön 3-4 tunnin välein ja neljä tuntia on itselleni oikeastaan sellainen maksimi. Tässäkin on hyvä kuunnella itseään ja sitä, miltä omassa kropassa tuntuu. Oma päiväruokarytmini menee kutakuinkin seuraavasti: aamiainen, välipala, lounas/päivällinen, välipala, ehkä toinenkin välipala ja iltapala.

Nuku riittävästi

Veikkaan etten ole ainut, jonka unirytmit ovat olleet hieman sekaisin lisääntyneen valomäärän vuoksi? Tässä on nimittäin nyt useampi päivä menty niin, että havahdun yhtäkkiä kello 20 jälkeen siihen, että on jo tosiaan ilta vaikka ulkona ei sille näytäkään. Sitä saattaa tehdä paljon asioita vielä kovin myöhäänkin eikä väsymys vaivaa samalla tavalla kuin se pimeämpään vuodenaikaan vaivaa. Tästä huolimatta haluan korostaa unen tärkeyttä ja sitä, että nukuthan riittävästi. Itselleni kahdeksan tunnin yöunet ovat idyllinen määrä, jonka voimin jaksan energisenä koko päivän. Jos nukut päiväunia tai koet niille tarvetta, niin tarkastelethan yöuniesi määrää? Mielestäni aikuinen ihminen ei tarvitse päiväunia ja jos iltapäivisin iskee hurja väsymys, kannattaa miettiä onko kyse liian lyhyistä yöunista vai kenties vääränlaisesta lounaasta?

Kengät Nike / *Treenihousut Aim`n (*saatu) / Toppi Oysho

Tee asioita joista nautit

Vuosien varrella olen omalla tavalla tullut jatkuvasti itsekkäämmäksi sen suhteen, etten enää tee vapaaehtoisesti asioita jotka ovat minulle erittäin vastenmielisiä. Varmasti jokaisen työhön liittyy jotain ikäviä velvollisuuksia mutta se oma vapaa-aika on ainakin minulle aikaa, jolloin haluan tehdä niitä asioita, joista saan hyvän olon. Haluankin kannustaa jokaista vaalimaan omaa hyvinvointia myös henkisellä tasolla tekemällä asioita, joista nauttii. Se, että on omia juttuja, on mielestäni todella tärkeää! On se sitten jooga tai maalaaminen – kunhan teet jotain sellaista josta sinä saat hyvän olon.

Pidä huolta itsestäsi!

Todella laaja vinkki, joka pitää ehkä sisällään kaiken jo mainitsemani. Tämä on mielestäni kuitenkin se tärkein neuvo kevääseen(kin) – huolehdi itsestäsi, terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi. Ne tavat joilla sen teet voivat olla monelle meistä hyvin erilaisia mutta tärkeintä on, että pidämme itsestämme huolta. Etenkin jos elämässäsi on syystä tai toisesta vaikea ajanjakso, kiinnitäthän huomiota siihen ettet laiminlyö itseäsi? Jotenkin minusta tuntuu, että tämä kohta jää liian monelta unholaan, koska on helpompaa pitää huolta perheestä ja lapsista mutta oma hyvinvointi jää aina sinne viimeiselle sijalle. Itse jaksan usko siihen, että silloin kun voimme itse hyvin, olemme parempia ihmisiä myös muille ihmisille ja se on ainakin omassa elämässäni yksi ”life goal”.

Toivottavasti saitte vinkkien joukosta jotain muistutuksia omaankin elämäänne! <3

Muuten toivottelen energistä päivää jokaiselle!

 

PS. House of Brandonilla on meneillään Mid Season Sale, jonka valikoima kannattaa ehdottomasti kurkata! Alennuksessa on laaja valikoima myös kevään treenivaatteita. Suoraan sportti osastolle pääset *tästä.

Kuvat: Iines / edit: minä