Ystävät elämässäni

Näin ystävänpäivän kunniaksi haluan kirjoittaa pienen tauon jälkeen jälleen ystävyydestä ja sen merkityksestä. Pakko nimittäin sanoa, että jälleen viimeisen vuoden aikana ystävyyssuhteeni ovat kokeneet jonkinlaista murrosta. Kirjoitin viime syksynä tekstin aikuisiän ystävyyssuhteista jossa kerron kuinka olen saanut elämääni niitä todellisia ystäviä vasta oikeastaan viime vuosien aikana. Tuo pitää edelleen paikkansa ja nimenomaan lapsuuteni jatkuva muuttaminen paikkakunnalta toiselle vaikutti siihen, etten oikein oppinut sellaista luontaista kiintymysmallia. Ihmisistä luopuminen ja uusiin tutustuminen aikaan sai sen, etten oikein edes tiennyt millaisia ovat todelliset ystävyyssuhteet – mitä tarkoittaa se, että olet jonkun ystävä ja hän on sinun ystäväsi.

Aikuisiällä olenkin oikeastaan vasta oppinut sen, mitä ystävyys on. Se on vastavuoroisuutta, rehellisyyttä, ymmärrystä, lojaaliutta, aitoa välittämistä, toisen tarpeet huomioon ottamista sekä toisinaan myös anteeksi pyytämistä sekä anteeksi antamista. Itselleni etenkin ystävyyden vastavuoroisuus on korostunut viime vuosina ja tänä päivänä tahdonkin pitää lähelläni ne ihmiset, joita kiinnostaa kuulumiseni ja nimenomaan elämäni niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä. Olen nimittäin ihminen, joka ehkä hieman huomaamattaankin ajautuu siihen kuuntelijan rooliin, jonka vuoksi olen oppinut arvostamaan niitä ihmisiä jotka osaavat vaalia vastavuoroista ystävyyttä. Ystävyyden kun ei mielestäni kuulu olla sitä, että käsitellään pelkästään toisen osapuolen elämää tai ongelmia, vaan nimenomaan sitä molemmin puolista vuorovaikutusta.

Tällä saralla olenkin tehnyt tietynlaista karsimista lähipiirini suhteen ja oikeastaan viime syksyn vaikeuksien myötä tietyllä tapaa vetänyt osaa ihmisistä lähemmäs itseäni, kun taas osaa ehkä työntänyt kauemmas. Tämä on sellainen automaattinen reaktio siinä kohtaa, kun ei vaan henkiset resurssit riitä pelkästään tukemaan toista tilanteessa, jossa omakin elämä on myllerryksessä. Tämä saattaa kuulostaa jonkun korvaan ehkä hieman karultakin mutta tietyllä tapaa koen, että nykyään vietän mieluummin aikaa ihmisten kanssa, joiden seurassa voin olla täysin vapautunut enkä tunne jatkuvaa henkistä kuormittumista. Liiallinen ripustautuminen ja sellainen tietynlainen uupumus aina siinä kohtaa kun olet ihmisen kanssa aikaa viettänyt, tuntuu nykyään kovin vastenmieliseltä. Ja vaikka se nyt raffilta kuulostaakin, jokaisella on oikeus valita lähipiirinsä – ystävät ovat se perhe, jonka sinä valitset. Kaikki ihmiset eivät vaan välttämättä sovi toisilleen ja vaikka olisi joskus hyvinkin yhteen sovittu, niin elämä vie toisinaan eri suuntiin. Kun arvomaailma muuttuu ja elämäntilanteet vaihtuvat, saattaa ystävyyskin muuttaa luonnetaan.

Se miksi haluan edellä mainitsemani asiat näin julki tuoda, on että nykyään todella moni ihminen on myrkyllisissä ihmissuhteissa. Mielestäni onkin enemmän kuin rohkeutta oikeasti punnita välillä myös omaa henkistä hyvinvointiaan ja sitä, antaako ihmissuhde vai ottaako se pelkästään meiltä? Toki on luonnollista, että ihmissuhteissa on vaiheita mutta joskus ihmiset muuttuvat ja senkin hyväksyminen on  tietynlaista rohkeutta. Siispä kannattaa ehdottomasti näin ystävänpäivänä miettiä, ketkä ovat ne ihmiset, joiden rinnalla seisot ja jotka seisovat sinun rinnallasi? Keiden kanssa sinulla on henkinen yhteys ja tasapainoinen luotettava suhde? Ketkä ovat niitä, jotka myös antavat sinulle eivätkä pelkästään tyhjennä energiavarastojasi tai pahimmillaan käytä sinun lojaaliutta hyväkseen?

Omassa elämässäni on juuri nyt oikeastaan neljä ystävää, joiden kanssa vietän eniten aikaa ja pidän todella luontevana, että näemme säännöllisesti sekä olemme melkeinpä päivittäin yhteyksissä. Jokaisen heistä kanssa voin kuvitella reissaavani ja he ovat sellaisia ihmisiä, joiden seurassa pystyn olemaan aidosti oma itseni. He ovat niitä, joiden murheita jaksan kuunnella vaikka tunti tolkulla ilman, että tunnen koskaan etteivät he olisi kiinnostuneet minun huolistani. Vaikka en itsekään joka päivä heiltä kysy suoraan ”mitä kuuluu?” tai eivät hekään minulta, välillämme vallitsee silti sellainen tietynlainen tietoisuus siitä, että kyllä toista aidosti kiinnostaa. Se jos tuo tunne puuttuu, on ainakin minulle nykyään sellainen asia, joka vaikuttaa siihen kuinka kyseisen ihmissuhteen koen. Näin aikuisena kun vapaa-aika on muutenkin kortilla sitä jotenkin vaan haluaa viettää aikaa niiden seurassa, joiden kanssa kokee sitä aitoa sielujen sympatiaa. Ja se kiinnostus toisen elämää ja asioita kohtaan – se on muuten mielestäni asia joka erottaa aidosti syvän sekä pinnallisen ihmissuhteen toisistaan.

Tiedän että olen onnekas kun minulla on ystäviä ja nimenomaan juuri niitä ihmisiä, joiden kanssa koen sitä sielujen yhteyttä. Ihmisiä, jotka ovat tukeneet minua ja joiden viisaita sanoja haluankin kuunnella. Rakastan myös sitä tiettyä hulluutta joka ystäviäni yhdistää, sillä ei – he eivät ole todellakaan tavallisen tylsiä tai harmaita! Nykyään harvoin muistan tästä edes niin suuresti iloita vaikka oikeasti nuorena en osannut edes kuvitella, että ystävyys voisi olla tällaista. Saatikka sitten, että löytäisin elämääni näin mielettömiä persoonia.

Muistetaan siis tänään ystäviämme mutta samalla myös punnitaan ihmissuhteita ja nimenomaan siihen oikeaan suuntaan, jossa meillä on hyvä olla.

Ihanaa ystävänpäivää jokaiselle! <3

 

Lisää aiheesta:

Vaadi ystävyyssuhteilta

Huonot ihmissuhteet

Kuluneen viikon parhaat x 10

Mulberryn aivan ihana vintage laukkulöytö! Myin taannoin paljon käyttämäni Rebecca Minkoffin mustan pikkulaukun ystävälleni koska kyllästyin siihen, enkä kokenut enää tarvitsevani kahta mustaa pikkulaukkua. Ajattelin etten osta tilalle mitään mutta kas kummaa, törmäsinkin Frida marina nimisestä vintage liikkeessä söpöön krokotiilinahkaiseen Mulberryn laukkuun. Väriltään laukku on ihanan punainen ja ulkonäöltään niin kovin minun tyylinen – en vaan voinut jättää sitä hyllyyn! Maksoin hyväkuntoisesta laukusta 40 euroa, mikä on aika vähän merkkilaukusta vaikka se nimenomaan vintagea onkin… Juuri tämän takia rakastan niitä kirpputoreja.

Hot jooga Yoga Nordicilla. Vihdoin ja viimein pääsin muutaman viikon tauon jälkeen joogaan ja tiedättekö muuten mitä? Yoga Nordicilla on usein keskellä päivää ”happy hour”, eli joogatunteja viidellä eurolla. Tämä oli itsellenikin täysin uusi juttu mutta aivan mielettömän siisti sellainen! Sovittiinkin Iineksen kanssa, että tehdään tästä ehdottomasti tapa ja jatkossa käydään noissa päivä joogissa joka viikko. Jos siis sinullakin on mahdollisuuksia keskeyttää työpäivä vaikka kerran tai pari viikossa, niin suosittelen näitä tunteja oikein lämmöllä. Jooga itsessään on niin kovin kallis harrastus, jonka vuoksi viiden euron tunti tuntuu aivan naurettavan edulliselta – ja se kaikki muuten pelkästään omaan hyvään!

Ensimmäinen terapiakäynti. En varmaan vielä itsekään usko tätä todeksi mutta olen vihdoin ja viimein aloittanut terapian. Ensimmäinen käynti oli tällä viikolla ja pakko sanoa, että tuntuu jollain tapaa todella helpottavalle aloittaa tämä matka itsensä kanssa. Vaikka vielä muutama viikko ennen aikaa taistelin sen kanssa, että perunko kuitenkin ajan koska mielessä pyöri vaan se tarvitsenko tätä nyt todella niin paljon, että olen valmis satsaamaan käynteihin jopa muutaman ulkomaanmatkan verran rahaa? Tajusin kuitenkin onneksi lopulta sen, että jossain kohtaa tämä on kuitenkin tehtävä joten miksi siirtää väistämätöntä?

Kaksi uutta kasvia kotiin. Olen nykyään oikea kasvihullu ja rakastan etenkin aitoja viherkasveja. Mielestäni koti on huomattavasti kotoisampi, kun siellä on jotain elävää ja kasvit nimenomaan saavat aikaan tuon efektin. Tällä kertaa ostin Plantagenista 12 cm korkuisen varjoviikunan sekä vielä mehiruusukkeen. Toivon noille kahdelle pitkää ikää, sillä muutaman kasvin olen ilmeisesti hoitotavoillani onnistunut tappamaan. Viirivehka joka on sinnitellyt kodissani nyt suunnilleen vuoden verran, lensi tänään pois koska se alkoi näyttämään jo niin kärsineeltä. Samoin kävi aloe veralle jo muutama kuukausi takaperin, sillä se ei kestänyt Dubain matkan aikaista lähes kolmen viikon kastelutaukoa.

Fifty Shades Freed -kutsuvierasnäytös. Torstaina käytiin ystäväni kanssa katsomassa uusin Fifty Shades Finnkinon kutsumana ja pakko sanoa, että olin salaa odotellut leffaa jo hieman pidempään. Tykästyin todella paljon elokuvan kakkososaan (ykköstä en ole vieläkään nähnyt) ja siksi tätä viimeistä osaa onkin tullut odoteltua. Kolmas osa oli kuitenkin ehkä pienoinen pettymys – tai no ei ehkä varsinaisesti pettymys mutta ei missään nimessä yhtä hyvä kuin tuo kakkonen. Sen enempää juonta paljastamatta suosittelen elokuvan kuitenkin katsomaan, sillä se on päätös tuolle intohimoiselle rakkaustarinalle ja kuitenkin monin tavoin näkemisen arvoinen elokuva.

Ripsihuolto Beauty Anniinassa. Tällä viikolla tuli piipahdettua myös *ripsihuollossa Anniinalla ja nyt katse on jälleen erityisen huoliteltu. Ripsistä tuli taas kerran niin kauniit ja tuuheat, juuri sellaiset kuin toivoinkin! Seuraavaan huoltoon onkin nyt sitten aikataulullisista syistä viisi viikkoa aikaa, joten loppuajasta saatetaan mennä jopa melkein ilman ripsiä. Nyt taas tähän ripsillä varusteltuun ihmeeseen on niin tottunut, että saas nähdä miltä tuntuu jälleen tuo ripsien mahdollinen puuttuminen.

Reissu Tampereelle! Tänään hieman myöhemmin suunnataan ystäväni kanssa Tampereelle yhteisen ystävämme luokse yökylään. Tarkoitus on viettää tyttöjen iltaa ja piipahtaa myös Tampereen yössä pitkästä aikaa. Viimeksi olen ollut Tampereella 2017 loppukesästä, joten jo on aikakin tehdä visiitti Manseen. Olen aina kovasti tykännyt Tampereesta, sillä kaupungissa on oma hyvä tunnelmansa. Yöelämästä tosin en tiedä sillä suunnalla yhtään mitään mutta kuulemma Tillikka ja Tornin yläbaarissa piipahdus ovat meidän illan agenda.

Selkeä päivien pidentyminen. En tiedä oletteko te huomanneet saman mutta itse olen pistänyt merkille kuinka valoisaa on pidempään. Tuntuu kuin päivä päivältä valoisuus vaan lisääntyisi ja kuvaaminen onnistuu nykyään jopa neljän aikaan iltapäivällä! Tuo on sinällään aika iso ero muutaman kuukauden takaiseen, jolloin kahdelta meinasi olla jo turhan hämärää kuville… Varmaan muuten tämän työn plussapuolia, että osaa todella iloita valon määrän lisääntymisestä ja sen huomaa hyvin konkreettisesti. Enää muutama hassu viikko niin ollaan jo maaliskuussa ja siitä se kevät sitten alkaakin! Vaikka pimeä vuodenaika ei olekaan mikään mieluisin, rakastan silti vuodenaikoja ja ne tuovat elämään oman ripauksensa vaihtelevuutta.

Onnistuneet reseptit! Tällä viikolla on tosiaan tullut valmistettua niin täydellistä kauraleipää kuin kotitekoista Nutellaakin. Molemmat reseptit onnistuivat todella hyvin mikä ei ihan oikeasti aina ole todellakaan itsestäänselvyys… Leipomisessa kun on aina riskinsä epäonnistua varsinkin silloin, jos lähtee sooloilemaan kuten itse teen melkeinpä aina. Olen keittiössä aika luova ja suurin vaikeuteni on kirjata samalla ylös ne raaka-aineet sekä ylipäänsä mitata ne. Jos en jakaisi reseptejäni blogissa, tekisin kaiken aivan varmasti summan mutikassa, mututuntumalla.

Sujuva arki. Kuluneen viikon aikana arki on ollut mukavan sujuvaa ja menevää. Tykkään vaihtelusta jonka työni mahdollistaa ja nimenomaan siitä, että välillä paahdetaan koneen äärellä enemmän kuin työpäivän verran, kun taas toisena päivänä kuvaillaan, käydään presseissä, treffataan kollegoita sekä vaikka joogaillaan keskellä päivää. Tällä viikolla arki on ollut jotenkin erityisen hyvää ja kaikki on vaan sujunut. Ei ole oikeastaan ollut muuta vastustusta kuin yhdet kadotetut nahkahanskat ja se on muuten aika pientä!

Toivottavasti teilläkin on ollut mukava ja onnistunut viikko? Oikein rentouttavaa lauantai päivää ja palataan huomenissa!

 

*Ripsihuolto sponsoroitu