Kasvisruokailijan mangocurry

Kun vielä söin lihaa, suosin ruokavaliossani todella paljon thaimaalaista ruokaa. Se on itse asiassa edelleen maailman parasta mutta meni kieltämättä hetki ennen kuin opin laittamaan sitä kasvisversiona. En oikeastaan tiedä mikä siinä olikin alkuun niin hankalaa mutta ajattelin aina, että suosikkini curry ei maistu miltään ilman kanaa – liha kuuluu siihen. Jossain kohtaa aloin kuitenkin kyseenalaistamaan tuota päähäni pinttynyttä ajatusta ja päätin aloittaa kokeilujakson kasvisversioiden suhteen. Onneksi kokeilin, sillä nykyään olen niin iloinen, että voin jälleen kokkailla herkkuani ja olen vieläpä onnistunut kehittelemään sen suhteen todella kivoja vegaanisia versioita. Curryissa liha, kun on oikeasti todella helppo korvata eikä sen kanssa ole mitään ongelmaa. Hyviä lihan korvikkeita ovat esimerkiksi kasvikset, vihannekset, pähkinät, siemenet, hedelmät, herneet, pavut ja tofu – voit sekoitella kaikkea keskenään tai valita vaan pari yhteen sopivaa.

Ehkä eniten pidän nimenomaan papujen, kikherneiden ja vihannesten sekoittelusta. Kikhernecurry on ehdottomasti suosikkini ja sitä teen lähestulkoon viikoittain. Välillä hieman vaihtelen currytahnan väriä ja saatan heittää joukkoon ananasta tai vaikka casheweja. Kuten olen monesti maininnut, kasvisruokavalion suhteen vaan taivas on rajana eikä se ole missään nimessä tylsää!

On kuitenkin yksi asia, jonka suhteen olen hyvin ailahtelevainen ja tämä on tofu. On kausia, että pystyn syömään sitä useamman kerran viikossa mutta on myös kausia, etten saa sitä alas yhtään palaa. En oikeastaan tiedä mistä tuo johtuu mutta ehkä tofun koostumuksessa on jotain sellaista, joka aikaan saa itsessäni välillä tympiintymistä kunnes sitten taas innostun? Tämän päivän reseptissä on kuitenkin käytetty tofua, sillä nyt on meneillään tuo ”tofua kiitos” -kausi ja siksi laitoin sitä myös kohta jakamani reseptin joukkoon. Jos siellä ruudun toisella puolella on teitä, jotka ette voi tofua sietää niin korvatkaa se millä tahansa kasvispohjaisella tai lihansyöjät vaikka sillä kanalla.

Tuo tänään jakamani ohje on tosiaan curry, jossa osa tahnasta on korvattu makeammalla aineosalla, eli mangososeella. Tykkään välillä sekoittaa makeaa ja suolaista, jonka vuoksi tällaiset yhdistelmät ovat itselleni aika tuttu juttu. Alkuun mietin, tuleeko kastikkeesta vähän outo jos en laita joukkoon niitä tutumpia kasviksia mutta loppupeleissä tuo täysin yksinkertainen kastike toimi juuri tähän curryyn erinomaisesti! Lopputuloksesta tuli todella herkullinen ja jääkaapista löytynyt soijapohjainen kookosjogurtti korianterin kera sopi aivan mielettömän hyvin curryn päälle ekstra kastikkeeksi.

MANGOCURRY (GL M)

  • 1 valkoinen sipuli
  • 2/3 pkt maustamatonta tofua
  • 3 valkosipulin kynttä
  • Pari kourallista korianteria
  • Sentin pala inkivääriä
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 2 reilua tl punaista currytahnaa
  • 1,5 dl Bonne Premium mangososetta (makeuttamaton, ei lisättyä sokeria)
  • 2 tl Santa Marian Tikka Masala maustesekoitusta
  • 2/3 tölkkiä kookosmaitoa
  • 2 cm pala chiliä
  • Lisukkeeksi Alpron kookosjogurttia sekä korianteria
  • 1 dl riisiä

Annostellaan riisi keittymään ja samaan aikaan pilkotaan sipuli, valkosipuli, chili sekä inkivääri pieniksi paloiksi. Kuullotetaan sipulit pannulla ja lisätään joukkoon inkiväärin ja curryn lisäksi pilkottu tofu sekä pienitty korianteri. Paistetaan hetki jotta tofu kypsyy kunnes aletaan maustamaan. Mausteiden suhteen on lupa käyttää omaa mielikuvitusta mutta itse suosin suolan lisäksi Tikka Masala -maustesekoitusta, sillä siinä on mielestäni juuri se kaikki, mitä curryyn kaipaan. Lisätään joukkoon myös currytahna sekä hyvin pian sen jälkeen kookosmaito. Ihan lopuksi kaadetaan mukaan mangososetta ja annetaan kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin viitisen minuuttia.

Kun riisi on kypsää, voi ruokaileminen alkaa! Annoksen päälle kannattaa tosiaan lusikoida hieman Alpron kasvipohjaista kookosjogurttia sekä lisätä muutama korianterin lehti. Koko satsista tulee helposti kahdelle henkilölle ja ruoka säilyy mukavasti jääkaapissa seuraavaankin päivään.

Mikä on sinun suosikki currysi? Kuulisin mielelläni muilta lihaa vältteleviltä vinkkejä nimenomaan curryihin ja siihen, millä korvaatte lihan – jos vaikka

saisi uusia ideoita? 🙂

Kommentit (8)
  1. Oho, onpa vähän riisiä :O …miks?! Muuten kyllä hyvän kuuloinen annos, mut riisiä syön varmaan kolmin kertaisesti vaikka oon pienikokoinen.

    1. Hahah, mä en tosiaan syö hirveästi riisiä. Yleensä keitän noin 1.1,5 dl ja jaan sen kahteen tai kolmeen erään. 🙂 Ei ole mitään sen kummempaa syytä vaan tykkään syödä enemmän kastiketta. 😀

  2. Millon se tulee? 🙂

    1. On kyllä kuvattuna jo mutta menee silti varmaan torstaihin, koska huomiselle on jo muuta. Minun ei pitäisi ikinä lupailla mitään, kun nämä postaukset ja ideat niiden suhteen näemmä aina elää. 🙂 Pahoittelut, että olet joutunut odottelemaan. 🙁

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *