Kirpeä banaani-karpaloleipä (GL, M)

Banaanileipä on kauraleivän rinnalla se ehdoton suosikki leipäni. Leivonkin tuota herkkuleipää suhteellisen usein ja tosiaan hieman erilaisin variaatioin. Pitkään on menty tällä reseptillä, jonka vuoksi oli jo aikakin kehitellä jotain uutta. Eilen illalla kurkkasinkin kaapit huolella läpi ja mietin, mitä saisin raaka-aineista aikaiseksi. Se perinteinen banaanileipä tai vaikka suklaaleipäkin olisi onnistunut helposti mutta tiedättekö – välillä sitä vaan kaipaa jotain uutta. Leivonnassa nimenomaan sen jonkun uuden luominen on jotenkin niin kovin inspiroivaa ja palkitsevaa. Kun onnistut tekemässäsi, on ilo ja tyytyväisyyden tunne aikamoinen.

BanaanileipäBanaanileipäBanaanileipä

Päädyin lopulta leipomaan banaani-karpaloleivän. En oikeastaan yhtään osannut aavistella voisivatko banaani ja karpalo sopia mitenkään yhteen mutta päätin ottaa riskin ja kokeilla. Lopputulos oli kuitenkin yllättävän hyvä ja itse asiassa pehmeän makea banaani sekä kirpeät karpalot toimivat todella hyvin yhdessä! Käytin leipään siis kuivattuja karpaloita mutta jos päädyt leipää kokeilemaan, voit yhtä hyvin suosia tuoreitakin. Tuoreiden kanssa kuitenkin kannattaa varautua siihen, että ne saattavat tehdä leivästä herkästi hieman löysemmän. Se minkä olen nimittäin itse tuoreiden marjojen kanssa merkille pistänyt, on että niistä tosiaan lähtee yllättävän paljon nestettä uunissa, jolloin lopputulos ei välttämättä ole yhtä kiinteä kuin kuivattujen kanssa

KIRPEÄ BANAANI-KARPALOLEIPÄ (GL, M)

Koristeluun:

  • 1/2 banaani

Muusataan kulhossa banaanit mössöksi ja lisätään joukkoon kuivatut karpalot, kaurahiutaleet, leivinjauhe, kaneli, vaniljauutejauhe sekä suola. Sekoitetaan ja lisätään kananmunat, jonka jälkeen sekoitetaan hieman lisää niin, että taikina on jopa hieman vaahtomaista sekä ylipäänsä mahdollisimman tasaista. Sulatetaan kookosöljy ja lisätään se taikinan joukkoon, jonka jälkeen onkin jauhojen vuoro. Aivan viimeisenä lisätään ruokalusikallinen mitä tahansa nestettä, itse käytin kaurajuomaa. Taikina saa olla suhteellisen löysää ja sellaista, että sen saa valutettua pieneen uunivuokaan.

Voidellaan uunivuoka ja valutetaan taikina siihen. Siivutetaan puolikas banaani ja koristellaan sillä leipä. Halutessaan tämän koristeluosuuden voi jättää kokonaan pois tai korvata banaanin vaikka mantelirouheella. Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja annetaan leivän olla noin 10 minuuttia vuoassa ennen uuniin laittoa. Paistetaan uunin keskitasossa tarkalleen ottaen 52 minuuttia niin, että banaanileipä on tosiaan riittävän kypsää kuitenkaan kuivumatta. Itse tarkistin tilanteen pariinkin otteeseen paiston yhteydessä ja kokeilin kypsyyttä veitsellä. Liian löysäksi leipää ei kannata jättää, joten anna suosiolla olla hieman pidempään jos vaan mahdollista.

BanaanileipäBanaanileipäBanaanileipä

Kun leipä on valmista, nostetaan se jäähtymään. Jos haluat nopeuttaa jäähtymistä laita vuoka hetkeksi pakkaseen. Tärkeää on se, ettei leipää lähde repimään kuumana pois vuoasta vaan antaa sen hieman jäähtyä. Itse annoin leivän olla leivinliinan alla huoneenlämmössä yön yli ja vasta seuraavana aamuna nostin sen pois vuoasta ja siivutin.

Tästä tuli kyllä niin hyvää että suosittelen lämmöllä kokeilemaan! Karpalon ja banaanin combo on nähtävästi erinomainen – todellakin positiivinen yllätys.

Eipä muuta kuin oikein aurinkoista alkanutta viikkoa!

 

PS. Muistattehan, että koodilla jutta10 saatte -10% alennuksen *Foodinin verkkokaupan tuotteista. Alekoodi on voimassa toistaiseksi.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *