Pitkien hiusten TOP 10 hiusrutiinit!

Siinä missä lyhyet tai lyhyehköt hiukset vaativat hoitoa, pitkät vaativat sitä extra paljon. Paljon näkee nimittäin niitä hiirenhäntiä, joita ei ole leikattu aikoihin tai muuten vaan huonosta hoidosta seurauksena hamputtavia latvoja. Pitkien hiusten kunnosta huolehtiminen onkin todella tärkeää, mikäli haluaa säilyttää kutrinsa elinvoimaisena.

Hair

Ja ei, en ole missään nimessä poikkeus tässä asiassa eli saan kyllä itsekin tehdä kovasti duunia, että hiukseni pysyvät hyvässä kunnossa. Tosin välillä minullakin on niitä pitkähköjä hiustenleikkaus taukoja, tai muuten vaan laiminlyöntejä hoidon suhteen. Onneksi tuon tilanteen huomaa itse aina aika nopeaakin ja tajuaa, että nyt on jälleen aika parantaa tapansa. Pahimmillaan hoitamattomuus  nimittäin saattaa katkoa hiuksia hurjalla tavalla ja sen seurauksena pitkä tukka on katkaistava huomattavasti lyhyemmäksi. Hoidolla on siis todellakin merkitystä, pelkillä hyvillä hiusgeeneillä kovin pitkälle pötkitä!

Millaisia hiusrutiineja sitten itse noudatan tai mitä vinkkejä antaisin muille pitkistä hiuksista haaveileville?

 • Vältä liian tiuhaa pesutahtia. En tiedä kuinka vanhakantainen uskomus tämä on, mutta uskon liian tiuhan pesutahdin (päivittäisen) kuivattavan päänahkaa ja täten vaikuttavan hiusten kasvuun ja niiden kuntoon. Myös veden lämpötilalla on vaikutuksensa. Pesuvaiheessa lämmintä, mutta lopuksi ehdottomasti kylmää joka sulkee hiussyyt ja vilkastuttaa verenkiertoa. Joskus aikanaan pesin tukan aina pää alaspäin. Jostain nimittäin luin, että se on kaikista parasta hiuksille ja tekee lopputuloksesta tuuheamman?
 • Käytä lämpöä vain kohtuudella. Tämän allekirjoitan itse pitkähiuksisena täysin. Viime talvena kuivasin hiukseni jokaisen pesun jälkeen föönilla ja tukka oli matkalla kokoajan huonompaan kuntoon. Latvasta tuli jopa vähän hamppua ja hius ikäänkuin oheni latvaa kohden. Nyt olen ollut jo pitkään ilman tuota kapistusta ja huomaan hiusten kunnossa selkeän eron! Toki välillä on ihan ookoo kihartaa tai suoristaa lämpösuojan kera, mutta ei joka kerta. Ei ainakaan jos tahdot hiustesi säilyttävän priiman kuntonsa.

Hair

 • Naamioi ja helli. Vaikka naamio vaikutusaikoineen tuntuu aikamoiselta duunilta, suosittelen niiden säännöllistä käyttöä. Naamio useimmiten rakennepaikkaa hiusta ja korjaa sen kuntoa. Säännöllisellä käytöllä voit ihan varmasti huomata eron hiustesi kunnossa! Yksi erinomainen tuote jota voin lämmöllä suositella on Phyton yönaamio. Se levitetään yöksi hiuslatvaan ja annetaan vaikuttaa yön yli (ei suttaa lakanoita). Aamulla tukkaa voi taas käsitellä ihan normaalisti, eli naamiota ei tarvitse huuhtoa laisinkaan pois. Aivan mieletön tuote kaikille meille, joille se 10-20 minuutin suihkussa lotrausaika ei ole mieluisaa. :)
 • Suosi luonnonharjaa. Tästä kirjoitin teille jo aikaisemmin kesällä (postaus täällä), sillä olen tosiaan siirtynyt muovisen kovasta Tangle Teezerista luonnonharjaan. Vielä en osaa sanoa sataprosenttisen varmasti onko vaikutuksia ollut, mutta uskon tähän juttuun kyllä vahvasti! Pehmeä luonnonharja tuntuukin hiusten pinnalla niin ihanalta, että sen on pakko olla hellävarainen! Märkänä kampaan hiuksiani aina hellästi suuripiikkisellä kammalla, mutta muuten säästän muotoilun kuivaan hiukseen.
 • Syö hyviä rasvoja. Kuten koko muukin ruokavalio, myös rasvojen saanti vaikuttaa hiustemme kuntoon. Siispä läjäpäin vaan avokadoa, pinaattia ja pähkinöitä kehiin! Tai no vaikkei ihan läjäpäin mutta kuitenkin. :) Älä ainakaan pelkää hyviä rasvoja, sillä niille on kehossamme tarvetta.

HairIMG_2454-001

 • Nuku hiukset kiinni. Tämäkin on ehkä vanhakantainen uskomus mutta itse noudatan sitä joka ikinen yö. Hiukset isolle sykerölle päälaelle ja unten maille. Jos nukkuisin pitkät hiukset valtoimenaan ne olisivat milloin missäkin alla ja todennäköisesti katkeilisivat kehoni painosta. Hiuksiin saa myös kivaa nostetta tällä tavoin, sillä ainakin itselläni nuttura/sykerö saa tukan näyttämään aamulla kunnon surffipehkolta. :)
 • Jos värjäät, värjää VAAN tyveä. Tämä on se värjäysmoka johon myönnän itsekin aikanaan sortuneeni… Värjätään koko pää ja vieläpä kotona kerran kuukaudessa. Ei, ei, ei. Ensinnäkin jos värjätään niin vaan tyveä (olettaen, ettei haluta siis värin vaihdosta tai hius on jo entuudestaan värjätty). Jos latvassa on esim. tumma väri on sitä aivan turhaa värjätä uudestaan ja uudestaan tummaksi. Väri vaan kerrostuu latvaan ja tekee siitä hampun. Raidoissa sama homma. Kun raidat on kerran laitettu, ei niitä tarvitse laittaa kokoajan uudestaan sillä siellähän ne raidat ihan varmasti edelleen ovat. Sen sijaan sävytetään ja käytetään esimerkiksi colormaskeja oikeanlaisen sävyn ylläpitoon. Värin kerrostaminen on maailman typerintä ja sitä kannattaa etenkin meidän pitkäkutristen vältellä.
 • Suosi keratiinia. Vaikka ihmisessä itsessään on keratiinia (esim. kynsissä ja hiuksissa) on ravintolisän käyttö suositeltavaa jos halutaan esimerkiksi parempi kuntoinen tukka. Ainakin itselläni nimenomaan keratiinikuuri auttoi aikoinaan sen vaikeimman hiuskatastrofin ylitse. Se vahvisti hiuksiani ja jälleenrakensi niitä. Syönkin Hankintatukun keratiinikuurin aina säännöllisesti, lähinnä syksyllä ja keväällä. Kohta pitäisikin muuten jälleen aloittaa kuuri sillä kesän tuoma kuivuus alkaa näkymään hiuksissa ja varsinkin Kroatian reissun jälkeen huomasin babyhairien lisääntyneen…

IMG_2455-3

 • Muista lisäravinteet. Myös biotiinin, sinkin ja muiden lisäravinteiden suosimista suosittelen lämmöllä. Olen varmaan sata kertaa sen toistanut mutta en usko, että lisäravinteista kohtuudella syötynä on elimistöllemme haittaakaan. Ruokavaliomme, kun ei aina vaan yksinkertaisesti ole sitä priimaa. Jotta ravinteita riittää hiuksillekin, suosittelen suosimaan hiuksille suunnattuja lisäravinteita. Itselläni on käytössä edelleen ne Evonian tehoravinne kapselit, sekä vielä Evonian Biotin Plus kapselit. Yhteiskäytöstä ei ole haittaa mutta niitä voi käyttää myös erikseen. :) Täältä löytyy kiinnostuneille aikaisempi postaukseni nimenomaan Evoniasta.
 • Hellät otteet. Tässä olen itse vähän surkeampi… Nimittäin hiukseni takkuuntuvat helposti ja usein olen niitä jopa saksien kanssa aukomassa. :D Älkää edes kysykö montako ponnaria olen saksilla auki leikannut, etenkin niitä Invisible ponnareita. Jos kuitenkin haluaa kauniit hiukset, tulisi niitä kohdella hellästi. Ei liikaa ponnarin käyttöä, eikä varsinkaan samassa kohdassa. Tukka tulisi suojata auringolta ja kylmältä… Keinoja on monia. Hiuksiaan kannattaa todellakin kohdella silkkihansikkain, hellästi.

Hair

Tässä muutamia omia vinkkejäni ja rutiineja pitkien hiusten hoitoon sekä hyvänä pitoon. Tokikaan omakaan tukkanikaan ei aina missään priimakunnossa ole, mutta siihen pyrin. :) Jos heräsi jotain kysymyksiä niin kysykää ja jos joku oleellinen unohtui niin huikatkaahan ihmeessä!

Miten te pidätte pitkät hiuksenne kauniina? Vaaditaanko siihen vippaskonsteja?

On my way

15 vastausta artikkeliin “Pitkien hiusten TOP 10 hiusrutiinit!”

 1. uuuups… käytän aina ponnaria samassa paikassa pitkille hiuksilleni…. :( en vain osaa laittaa sitä muuhun paikkaan enkä tykkää pitää hiuksia auki kun sitten hipelöin niitä koko ajan ja ne ovat likaiset..

  • Hahah, no ehkei se ole niin vakavaa mutta kannattaa koittaa silti välillä vaihtaa sen paikkaa. ;) Itse olen samanlainen hipelöijä enkä sille mitään mahda. Varsinkin jos hiukset jäävät pesun jälkeen jollain tapaa edes mähmäisiksi, auta armias… :D

 2. Urheilulajini vuoksi olen paljon altaassa ja myös saunassa. Nykyään en mene enää saunaan ilman, että suojaan hiukseni pyyhkeellä. Samaan kuumuuteen ne hiuksetkin joutuvat kuin iho, eli jos iholla tuntuu kuumalta pätee se myös hiuksiin :) Silloin kun laitan hoitoaineen/naamion saunaan, laitan hiusten ympärille hellästi pyyhkeen. Tuntuu, että muuten tuotteet ”palaa” hiuksiin kiinni..
  Ranskassa asuessani kokeilin h -vitamiinia (eli biotiinia), kun veden laatu oli huonompaa kuin Suomessa ja ko. tabletteja sai apteekista puhtaana. Palatessani Suomeen, totesin, että kaupassa myytävät biotiinivalmisteet eivät määriensä puolesta yltäneet lähellekään Ranskasta ostamaani ja hinnatkin (esim. Evonia) olivat paljon korkeampia. Kuulostaa ehkä hullulta, mutta vilkaisin apteekissa eläinhyllyyn, josta löysin eläinten turkille tarkoitettua biotiinivalmistetta. Tableteissa ei ollut biotiinin lisäksi mitään muuta eli ne soveltuvat myös ihmisille :) Biotiini paljon enemmän ja huomattavasti edullisempaan hintaan. Syön yhden purkin n. 2 krt/vuosi ja joka kerran jälkeen minulla kasvaa uusi rivi tukka! Myös kampaajani, jolla olen käynt 10 vuotta, ihmetteli kasvua ensimmäisellä kerralla ja tietysti vähän naureskeli, kun kerroin mistä kasvu on peräisin :) Totesi, ettei ole edes hulluinta mitä on kuullut ja mikäpä siinä, kun tuotteessa ei ole mitään, mikä ei ihmiselle sopisi ja pillerit selvästi toimivat! Kampaajani kertoi, että pari hänen (kaljuuntuvaa) miespuolista asiakastaan on syönyt syöpälääkkeitä, joiden sivuvaikutuksena on karvojen kasvu, hidastaakseen kaljuuntumista. Tuo jos mikä, on hullua!

  • Kyllä, saunassa hiukset kannattaa ehdottomasti suojata pyyhkeellä! Samalla tavalla kuin auringossakin hatulla. Kuumuus, kun tekee hallaa hiuksille.

   Olen itseasiassa kuullut, että nimenomaan eläinten biotiinilla on saatu hyviä tuloksia aikaan. Joten en yhtään ihmettele tuota asiaa ja sitä, että olet tuloksia aikaansaanut. :) Tuo syöpälääke kuulostaa sensijaan aika hurjalta… Noh, kai kaikki keinot ovat tuollaisessa tilanteessa sallittuja. :D

 3. Aivan ihana postaus!! Sulla on niin täydelliset hiukset, otan ehdottomasti vinkit haltuun :) hyvää viikonloppua sinne <3

 4. Mut kuinka sitten ne päivät, kun pää hikoaa? Jos reenaa vaik perättäisinä päivinä niin paljon?

  • Kuivashampoo on ainakin itselläni rasvaletin pelastaja. :) Sillä saan pidennettyä pesuväliä. Ja täällä myös hikoillaan treenien merkeissä paljon, joten tiedän mistä puhun.

 5. Mä olen aina kärsinyt siitä, että hiukset rasvoittuu tosi nopeasti. Siihen ei auta pesemättömyys ja mun päänahka kutiaa tosi paljon jos en pese likaa sieltä pois joten ihotautilääkärin vinkkinä on et pohja pestään päivittäin liasta. Koitan käyttää hellävaraisia shampoita aina just sen takia et täytyy pestä joka päivä. Tää rasvoittuvuus on kyllä inhottavaa ja kiihty sen jälkeen kun lopetin värjäämisen :l

  Muuten kyllä värjäämisen lopettaminen on ollut yks parhaista ratkaisuista! :D

  • Okei, ilmeisesti kuivashampoot eivät kohdallasi toimi?

   Tiedän miltä tuntuu, kun tukka on todella rasvainen. Kärsin itse siitä silloin, kun lopetin e-pillerit hetkeksi. Tukka suorastaan lillui rasvassa mutta mä sitten säädin noiden kuivashampoiden kanssa. Tuntui silti etteivät auttaneet…

   Kohdallasi tosiaan uskon, että kannattaa kuunnella ihotautilääkäriä. Toki voisit kokeilla myös ns. luonnon konsteja ja lampsia luontaistuotekauppaan? Sieltä löytyy monesti apu hieman eri kantilta kuin lääkäreiltä. :) Luonnonmukaiset shampootkin voivat olla huomattavasti hellävaraisempia nimenomaan päivittäiseen hiustenpesuun.

  • Joo kyllä kuivashampoo auttaa, mutta yritän olla käyttämättä kaikkea ”ylimääräistä” ja opetella vaan elämään tän ongelman kanssa. Pakko sitä on ruiskia kyllä joskus jos näyttää oikeesti todella pahalta, yleensä sotkunen nuttura kyl pelastaa :) En oo oikeen ikinä käyttänyt tukassa muutakun hoitoainetta latvoissa tai jotakin hoitosuihketta. Lakat ja muut oon jättänyt käyttämättä ja ehkä kerran vuodessa käytän hiustenkuivainta/suoristusrautaa. Elelen mahdollsimman pienellä rasituksella :D

   Mä lopetin nyt myös kuukaus sitten minipillerit ja onneks on tukka jo muutenki rasvanen niin ei tuu negatiivisena yllätyksenä sekään hehe.

   Joo mulla on ollut seuraavana kohteena kokeillakkin luonnonmukaisia shampoita. :)

  • Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Sieltä saattaapi löytyä apu. :)

   Ja ymmärrän tuonkin periaatteen ettei haluaisi ns. rasittaa hiuksiaan millään ylimääräisellä. Itse olen taas hirveä hiustuotehirmu ja rakastan kaikenlaisia tököttejä. :D Onneksi kuitenkin pääasiallisesti hoitavia sellaisia.

 6. Mulla katkoi päälakinuttura niskahiukset .Nykyään pidän takaraivolla löysällä ponnarilla ja latvat myös sidon ponnarille niin ei pyöri ja pörröty yöllä. Töissä joudun pitämään aina hiukset kiinni, mutta siihen ratkaisu on erilaiset letit jotka ovat paaaaljon hellempiä hiuksille kuin perus ponnari :)

  • Aaah. :O No saattaahan se niinkin tehdä? Itselläni on nimenomaan joka yö tuollainen tötsä. Tosin sidon sen suhteellisen löysästi vaan ja laitan tukan ikäänkuin kaksinkerroin. Lettejä tulee harrastettua aivan liian vähän…

 7. Lämpö on ehdottomasti pitkien hiusten pahin vihollinen.. Käytän sitä nykyään vain otsisten muotoiluun :)

  Luonnonharjas on yllättäen mun hiusten tuhoaja! :(
  Minulla on vakiona käytössä tangle teezer ja muutama kuukausi sitten kokeilin luonnonharjaa kun olin niin hyvää kuullut.
  Kahdessa viikossa hiukseni olivat kuivuneet aivan älyttömästi ja muuttuneet karheaksi. :( Palasin tangle teezerin käyttöön ja sain joka ilta viikon ajan muhitella hiuksia hoitoaineessa ennen kuin hiukset oli taas normaalit..
  Harmitti kyllä ihan hirveesti sillä tykkäsin muuten luonnonharjasta. Kai tämäkin on sitten yksilöllistä?

  Mä en ite tosin koskaan ole allekirjoittanut tota ponnarien kuluttavaa vaikutusta, siis jos vaan käyttää hiusystävällisiä ponnareita.
  Mulla ainakaan ei ole hiukset kärsinyt ponnarilla pidosta (saan ne käsieni liikerajoitteiden takia vain yhteen kohtaan ponnarille) ja hiuksethan kasvaa koko ajan niin se ponnarin paikkahan siirtyy luonnostaan. :)

  Sulla on tosi kiva blogi, jään seuraamaan! :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta